Prigojin îi cere lui Zelenski să ordoneze eliberarea orașului Bahmut: „Totul e înconjurat. A mai rămas un singur drum””

de: Anca Lupescu
03 03. 2023

Trupele și mercenarii ruși închid ultimele căi de acces către orașul ucrainean asediat Bahmut, în pragul primei victorii majore a Moscovei în jumătate de an, după cele mai sângeroase lupte din război. Liderul grupului Wagner i-a cerut lui Zelenski să lase oamenii să plece din Bahmutul înconjurat.

Prighozin îi cere lui Zelenski să elibereze orașul Bahmut

„Dragă Volodimir Aleksandrovici, unitățile PMC-ului lui Wagner au înconjurat practic Bahmut, a mai rămas doar un singur drum. Inelul din jurul tău se strânge”, a spus Prigojin.

„Dacă mai devreme armata ucraineană profesionistă a luptat alături de noi, astăzi vedem din ce în ce mai mulți bătrâni și copii. Ei luptă, dar viața lor la Bahmut este scurtă, o zi sau două. Lăsați-i să părăsească orașul. Orașul este înconjurat”, a spus Prigojin.

Șeful armatei private rusești Wagner a declarat că orașul, care a fost distrus de explozii, este acum aproape complet înconjurat, iar pentru trupele ucrainene a rămas deschisă o singură cale de ieșire.

Jurnaliștii Reuters aflați la vest de oraș au văzut ucraineni săpând noi tranșee pentru pozițiile defensive de acolo, în timp ce comandantul unei unități ucrainene de drone aflate de luni de zile în interiorul orașului a declarat că i s-a ordonat să se retragă.

Victoria în Bahmut, care avea o populație de aproximativ 70.000 de locuitori înainte de război, ar oferi Rusiei primul premiu major al unei ofensive costisitoare de iarnă, după ce anul trecut a chemat sute de mii de rezerviști. Aceasta spune că ar fi o piatră de hotar pentru capturarea regiunii Donbas din jur, un obiectiv major de război.

Valorea stretigcă a orașului, redusă

Ucraina, care a recucerit porțiuni de teritoriu în a doua jumătate a anului 2022, dar ale cărei forțe se află în defensivă de trei luni, spune că orașul are o valoare strategică redusă, dar că pierderile uriașe de acolo ar putea determina cursul războiului.

Într-o înregistrare video filmată de pe un acoperiș într-o locație nedeclarată, șeful Wagner, Evgheni Prigojin, îmbrăcat într-o uniformă de luptă, a declarat că îi cere președintelui Volodimir Zelenski să ordone evacuarea Bahmut pentru a salva viețile soldaților ucraineni.

Volodimir Nazarenko, un comandant adjunct al Gărzii Naționale a Ucrainei, a declarat pentru Radio NV ucrainean că situația este „critică”, luptele continuând „non-stop”.

„Ei nu țin cont de pierderile suferite în încercarea de a lua orașul cu asalt. Sarcina forțelor noastre din Bahmut este de a provoca cât mai multe pierderi inamicului. Fiecare metru de pământ ucrainean costă sute de vieți pentru inamic”, a declarat el.

„Avem nevoie de cât mai multă muniție posibil. Sunt mult mai mulți ruși aici decât avem noi muniție pentru a-i distruge”.